Bespaartips 2015

 

  Op deze pagina kun je lezen op welke manieren je eenvoudig energie en geld kunt besparen bij het wasen, drogen en afwassen. Goed voor je portemonnee en het milieu!

 

A-MERK OF B-MERK WASMACHINE? WASSEN MET SCHOONMAAKAZIJN?

De Rekenkamer (KRO tv-programma) onderzoekt deze en nog veel meer vragen over de wasmachine. Volgens de Rekenkamer kopen wij jaarlijks in Nederland bijna 600.000 nieuwe wasmachines. De prijs van een nieuwe wasmachine varieert van een paar honderd euro tot boven de tweeduizend euro. Maar wast zo'n dure wasmachine nou ook zoveel beter en is die ook zuiniger? Of is het misschien gewoon beter om je oude wasmachine te laten repareren? De Rekenkamer hangt de vuile was buiten en gaat op zoek naar brandschone antwoorden.

Bekijk aflevering

 

WASTROMMEL VOL OF HALFVOL?

 

Bespaar ongeveer €10,- per jaar door de trommel vol te laden in plaats van halfvol. Je kunt ook een wasmachine kopen met een “knop” voor halve belading.

 

LAGE TEMPERATUREN WASSEN

  Met wassen op 30 of 40°C bespaar je per jaar ongeveer €30,- ten opzichte van wassen op 60°C. De wasmiddelen en wasmachines van tegenwoordig krijgen vaak de was op lage temperatuur goed schoon. Probeer ongeveer 1 keer per 4 a 6 weken een kookwas op (minimaal 90°C) te draaien voor het tegengaan van bacteriën en aankoeken van zeepresten.

 

HOTFILL (WARMWATERTOEVOER)

Als je veel op hoge temperatuur wilt wassen dan is het verstandig om een wasmachine met warmwateraansluiting te kopen. De wasmachine sluit je dan rechtstreeks aan op de warmwaterkraan. Het verwarmingselement in de wasmachine hoeft daardoor geen overuren te draaien. Hotfill kan tussen de 10 en 35% energie besparen (€5,- tot €20,- per jaar aan energiekosten).

De besparing op het elektriciteitsverbruik van de wasmachine kan oplopen tot 80%, maar daar staat een hoger gasverbruik tegenover, tenzij het warm water afkomstig is van zonneboiler of warmtepomp. Hoeveel besparing er overblijft, hangt af van het tapwaterrendement van het toestel dat warm water levert. Houd er wel rekening mee dat een hotfillwasmachine vaak meer kost dan één zonder hotfill.

 

CENTRIFUGEREN

Goed centrifugeren van het wasgoed voor het de wasdroger ingaat, bekort de droogtijd en scheelt dus energie. Wasmachines met een maximaal toerental van 1200 of 1400 doen het net zo goed als die met 1600 toeren. Let vooral op het energielabel voor droogresultaat als u een wasmachine koopt, dat is belangrijker dan het toerental.

 

WASPROGRAMMA

Sla het voorwasprogramma over, deze zijn vaak niet nodig. Wassen op 95°C is ook vaak overbodig. Katoenprogramma’s zijn zuiniger als de trommel vol zit. Kies wanneer mogelijk voor een katoenprogramma in plaats van een synthetisch programma.

 

VOLLE DROOGTROMMEL

Koop een wasdroger met de dezelfde capaciteit als de wasmachine, dan hoef je geen meerdere droogbeurten per was uit te voeren.

 

GEBRUIK (GEEN) WASDROGER

  Het gebruik van een waslijn in plaats van een droger kan een gezin €70,- tot €110,- per jaar aan elektriciteitskosten besparen.

 

PLUIZENFILTER EN CONDENSOR

 

Bij iedere droogbeurt komen pluisjes in de pluizenfilter. Deze pluisjes verminderen de effectiviteit van de droger. Door het filter iedere droogbeurt pluis vrij te maken bespaar je energie.

 

ENERGIELABEL

  Nieuwe apparaten zijn meestal energiezuiniger, maar let op het energielabel. Tegenwoordig zijn er zelfs wasmachines met een A+++ label. Kijk hier hoe je jouw oude wasmachine kunt vergelijken met een nieuw exemplaar.

 

LINKS NAAR WEBSITES MET HANDIGE BESPAARTIPS

 

 

Op de website van de Consumentenbond staat een handig overzicht met bespaartips voor wassen en drogen. Dit overzicht vind je hier.

 

 

PraktischDuurzaam vertelt over alternatieve energie en geeft informatie en tips over gebruik van duurzame energie en energiebesparing. Op deze website vind je een uitgebreide lijst over energie en water besparen met nieuwe wasmachine. Bekijk hier de bespaartips van PraktischDuurzaam.

 

 

Stichting Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische en betrouwbare informatie biedt over milieu en energie in het dagelijks leven. Op haar website vind je hier tips voor zuinig wassen.

 

 

Claudia schrijft onder de ludieke naam Mevrouw Minder over natuurlijke producten, DIY’s, fair fashion en een groene, gezonde en relaxte levensstijl. Lees hier haar zeven bespaartips voor wassen en drogen.

 

 

Budgetstijl.nl is een blog voor iedereen die geïnteresseerd is in typische lifestyle onderwerpen als mode, beauty, wonen, vrije tijd en gezondheid. Lees hier hun tips over hoe je kunt wassen met azijn.

 

 

 

View Mobile / Standard